Christus zittend op de troon

Jaartal van plaatsing 1956
WA057-3 Christus op Troon Bergstraat Meertens.JPG
Soort kunstwerk gevelbeeld
Kunstenaar Meertens, Albert
Over de kunstenaar Albert Meertens is in 1904 geboren in Wageningen, hij overleed in Nijmegen in 1971. Meertens studeerde aan het Rijksopleidings-instituut voor Teekenleraren in Amsterdam en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij was docent beeldhouwen aan de Stadsacademie van Maastricht. In 1937 won hij een gouden medaille op de wereldtentoonstelling in Parijs. Hij maakte onder meer glas-in-loodramen, wandschilderingen en beelden.
Gebruikte materialen Zandsteen
Bijzonderheden Bron:
- Ewals, Leo / Albert Meertens, beeldhouwer: Jac Marismuseum, Heumen, 2011
- Gebonden verbeelding , Wageningse beelden bij hun gebouwen: Comité Open Monumentendag Wageningen, 2010, pag. 20 - 21
LocatieBekijk locatie...

Beschrijving

In een halfronde ruimte boven de deuren van de hoofdentree van de rooms-katholieke kerk Johannes de Doper is een Christusfiguur te zien, zittend op een halfronde zetel. De rechterhand is opgeheven en in de linkerhand rust een staf met bovenin een kruis. Links van hem een adelaar en een gevleugelde stier. Deze stellen respectievelijk Johannes en Lukas voor. Aan zijn rechterzijde zijn een engel en een gevleugelde leeuw, resp. Mattheüs en Markus afgebeeld. Tussen het beeld en de deuren bevindt zich een latei, een betonnen steunbalk, met de inscriptie AULA DEI. De halfronde ruimte boven de entree was een bovenlicht, dat bij herstel van oorlogsschade aan het eind van of kort na WO II is dichtgemaakt en pas in 1956 is voorzien van een voorstelling.
De kunstenaar is geboren in Wageningen en was oud-parochiaan van deze kerk. Na 1945 woonde hij in Berg en Dal waar dit reliëf is vervaardigd.

WA057-2 Christus op Troon Bergstraat.jpg

Bestanden

Externe bronnen