Tectona Grandis

Jaartal van plaatsing 1993
WA106-4 Steenplastiek Tectona Grandis Marinus Boezem Campus WUR west bij Futurum.JPG
Soort kunstwerk stenen object
Kunstenaar Boezem, Marinus
Over de kunstenaar Marinus Boezem werd in 1934 geboren in Leerdam. Hij volgde zijn opleiding aan de Artibus Academie in Utrecht en de Vrije Academie in Den Haag. Hij is beeldhouwer en conceptueel kunstenaar. Van zijn hand is een plattegrond van een gotische kathedraal bij het werkeiland Neeltje Jans. Eerder plantte hij een dergelijke plattegrond met bomen in Lombardije (Italië) en bij Almere (“De Groene Kathedraal”).
Gebruikte materialen Graniet
Bijzonderheden Musée des beaux arts, musée des beaux arbres / Beelden op de Berg 6: Stichting Beelden op de Berg, 1993, pagina 17 - 19, 25 – 27.

Gids voor architectuur van de Wageningse Berg: Uitgeverij Blauwdruk en Comité Open Monumentendag Wageningen, 2007, pag.116 – 126.
LocatieBekijk locatie...
Locatieomschrijving Campus Wageningen UR westzijde bij Futurum, restaurant van de Toekomst (Stippeneng)

Beschrijving

Op het westelijke deel van de campus van Wageningen UR staat naast Futurum, restaurant van de toekomst, een stapel van tien ronde stenen schijven van verschillende doorsneden. Het geheel is 150 centimeter hoog, de onderste schijf heeft een doorsnede van 120 centimeter, de bovenste 54 centimeter. De bovenzijden zijn glad gepolijst, de randen zijn ruw. Vlak bij de rand is op elke steen een Latijnse bomennaam ingegraveerd: Larix Laricana/ Catanea Sativa/ Tillia Cordata/ Populus Nigra Italica/ Cedrus Atlantica/ Fagus Silvatica/ Quercus Ilex/ Fraxinus Ornus/ Platanus Orientalis/ Tectona Grandis. Door hout als steen af te beelden verwijst de kunstenaar naar de geschiedenis, waaruit wij fossiele bomen en dieren kennen, en naar de toekomst, waarin hout weer een fossiel kan worden. Het kunstwerk ontleent zijn naam aan de onderste schijf, Tectona Grandis, teak uit Azië. Het beeld is door de Universiteit aangekocht op de expositie Beelden op de Berg 6 (1993). Vergelijkbare schijven, onder dezelfde titel, liggen verspreid over het Ecuplein in Osdorp, Amsterdam. Grotere boomschijven liggen in Wageningen bij de entree van de Plantenziektenkundige Dienst aan de Geertjesweg. Het kunstwerk stond op universiteitsterrein De Dreijen en is medio 2016 verplaatst.

WA106-5 Steenplastiek Tectona Grandis Marinus Boezem Campus WUR west bij Futurum.JPG

Externe bronnen