Boomschijven

Jaartal van plaatsing 1999
WA141-3 Boomschijven Geertjesweg 15 Marinus Boezem.jpg
Soort kunstwerk beeldhouwwerk
Kunstenaar Boezem, Marinus
Over de kunstenaar Marinus Boezem werd in 1934 geboren in Leerdam. Hij volgde zijn opleiding aan de Artibus Academie in Utrecht en de Vrije Academie in Den Haag. Hij is beeldhouwer en conceptueel kunstenaar. Hij woont en werkt in Middelburg. Van zijn hand is een plattegrond van een gotische kathedraal bij het werkeiland Neeltje Jans. Eerder plantte hij een dergelijke plattegrond met bomen in Lombardije (Italië) en bij Almere (“De Groene Kathedraal”). Met een ander op bomen geïnspireerd kunstwerk, ‘Tectona Grandis’, nam Boezem in 1993 deel aan de zesde editie van de expositie Beelden op de Berg in het Wageningse arboretum Belmonte. Dat beeld is aangekocht door de universiteit en geplaatst op het nabijgelegen terrein De Dreijen. Dergelijke schijven, onder dezelfde titel, liggen verspreid over het Ecuplein in Osdorp, Amsterdam.
Gebruikte materialen graniet
Bijzonderheden Centennium, orgaan van de Plantenziektenkundige Dienst, november 1999, pag. 18 - 19.
LocatieBekijk locatie...
Locatieomschrijving Geertjesweg 15, Plantenziektenkundige Dienst, begane grond rechts naast de ingang

Beschrijving

Op de begane grond in een nis van het gebouw rechts naast de ingang liggen drie grote ronde schijven van graniet. De kunstenaar noemt ze ‘boomschijven’: op de glad geslepen bovenbladen zijn de symbolen voor bomen gegraveerd en uitgehakt, die gebruikt worden op tekeningen van landschapsarchitecten. De randen zijn ruw gehouden. De doorsnede is ongeveer 300 centimeter, de dikte 15 centimeter. De bovenvlakken zijn door ingeslepen lijnen verdeeld in vier kwarten; de lijnen wijzen precies naar de vier windrichtingen. Twee stenen liggen dieper weg in de nis, een steen ligt aan de buitenzijde bij de opgaande weg naar de ingang, Het gehele terrein van de Plantenziektenkundige Dienst is in de loop van 2012 heringericht en daarbij is naar ontwerp van beeldend kunstenaar Hendrik Jan Hunnemans op een talud een verhoogde weg langs de gebouwen aangelegd. De voet van het talud ligt bijna tegen de meest naar voren gelegen boomschijf aan. Bij deze herinrichting is een stalen loopbrug naar de ingang verdwenen, die in 1999 door de architecten Oscar van Strijp en Jan van Iersel is aangebracht bij hun renovatie en uitbreiding van het instituut. Hun uitbreiding van het uit 1899 daterende gebouw kenmerkte zich door glazen wanden, red-cedar hout en een grasdak. Het kunstwerk “Boomschijven’ dateert van die uitbreiding.

WA141-2 Boomschijven Geertjesweg 15.jpg

Externe bronnen