De Belatafel, Muzikaal Bijenhotel

Jaartal van plaatsing 2019
WA273-1 De Belatafel muzikaal bijenhotel De Bijenkorfschool Buurtseweg Kluizenaar-Besten.JPG
Soort kunstwerk installatie
Kunstenaar De Kluizenaar, Remco, en Den Besten, Jan
Over de kunstenaar Remco de Kluizenaar is in 1977 geboren in Eindhoven. Hij studeerde enige jaren Bioprocestechnologie aan de Wageningse universiteit, brak deze studie na zijn propaedeuse af en startte een loopbaan als autodidact kunstenaar. In dat kader schoolde hij zich verder via de opleiding ‘Vrije Kunst’ aan de HKA (hogeschool voor de kunsten Arnhem, het huidige Artez). Ondermeer bouwt hij experimentele muziekinstrumenten, waarin vaak een element van publieksparticipatie ingebouwd is. Ook werkt hij mee aan de bouw van artistieke bijenhotels, de zogenaamde ‘Zootels’. Als lid van de Wageningse theatergroep De Waterlanders geeft hij voorstellingen in binnen- en buitenland. Hij woont en werkt in Wageningen. Jan den Besten is in 1969 in Vaassen (Gld) geboren. Hij studeerde Elektronica aan de MTS in Doetinchem, computertechniek aan de HTS in Enschede, en schoolde zich als multi-media kunstenaar aan UCK in Utrecht (Utrechts Centrum voor de Kunsten). Als internetspecialist bouwt hij onder meer websites, daarnaast is hij actief als beeldend kunstenaar, bouwer van interactieve digitale installaties en muzikant. Hij woont in Renkum en werkt in Arnhem.
Gebruikte materialen hout, stalen snaren, zonnepaneel, oplaadbare accu, Arduino, infraroodsensoren en luidspreker
Bijzonderheden Geen bijzonderheden
LocatieBekijk locatie...
Locatieomschrijving Rechtsachter op het terrein rond de Bijenkorfschool, Buurtseweg 1, en goed te zien vanaf de Gravinnestraat achter de school.

Beschrijving

Kinderen van de nieuw-gebouwde Bijenkorfschool hebben de wenst te kennen gegeven, muziek te kunnen maken met dieren. In antwoord hierop hebben de kunstenaars Remco de Kluizenaar en Jan den Besten een muzikaal bijenhotel ontworpen en gebouwd. Remco is onder meer maker van artistieke bijenhotels (‘Zootels’) en experimente muziekinstrumenten, Jan is naast muzikant een digitaal techneut. In oktober 2019 is het kunstwerk gepresenteerd. Door langs een ‘sensor’, een zoeker, te vliegen activeren de bijen een minicomputer, ‘Arduino’. Deze zet die impulsen om in tonen. Leerlingen kunnen op deze tonen reageren door op snaren te tokkelen die onderaan het bijenhotel zijn gespannen.’Omdat de tonen in verschillende toonladders zijn samengesteld en na een bepaalde tijd of door een bepaalde sensor te triggeren een nieuwe toonladder wordt gekozen spelen de bijen een compositie’ aldus Jan den Besten in zijn toelichting. De behuizing van het muzikale hotel is van hout. Het geheel meet ongeveer 50 x 150 x 40 cm (bxhxd). De Bijenkorfschool is de voortzetting van de Ireneschool, een basisschool die lange tijd aan de Rooseveltlaan was gevestigd. De ‘Belatafel’, zoals de kinderen hem hebben genoemd, is rechtsachter de school te zien, en staat slechts door een hek gescheiden van de Gravinnestraat.

WA273-2 De Belatafel muzikaal bijenhotel De Bijenkorfschool Buurtseweg Kluizenaar-Besten.jpg

Externe bronnen